Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u ponedjeljak, 23. listopada je u prostorijama Doma Kulture “Pajo Kanižaj” u Đelekovcu održano edukativno predavanje „Prevencija nasilja nad starijim osobama”, na kojem su sudjelovali umirovljenici i starije osobe s područja Općine Đelekovec te predstavnici udruga, ustanova i jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Predavanje je organizirano u sklopu programa “Dnevne aktivnosti za starije osobe”, kojeg provodi Klub za starije osobe “Mariška” u partnerstvu s Koprivničko-križevačkom županijom, Općinom Đelekovec i Društvom žena Đelekovec, a financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Predsjednica Kluba Mariška Valentina Čadavec pozdravila je sve prisutne te ukratko predstavila dvogodišnji program „Dnevne aktivnosti za starije osobe“ čija je provedba započela 01. siječnja ove godine i obuhvaća provedbu raznih aktivnosti za starije osobe s ciljem poboljšanja kvalitete njihova života i povećanja socijalne uključenosti. Tom prilikom zahvalila je svim partnerima na programu te naglasila kako je zajednička suradnja svih dionika iznimno važna i potrebna za rješavanje problema vezanih uz socijalne rizike, rizike od nasilja i zanemarivanja starijih osoba. Načelnica općine Đelekovec Lara Samošćanec pohvalila je rad Kluba u dugogodišnjem pružanju skrbi starijim osobama na području Općine te izrazila zadovoljstvo što Općina i Društvo žena Đelekovec mogu sudjelovati u ovom programu. Čestitkama se pridružio i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić koji je istaknuo važnost prijavljivanja svih oblika nasilja, ali i osvješćivanja javnosti da je nasilno ponašanje nad starijim osobama, bez obzira radi li se o fizičkom ili verbalnom, često prikriveno.

Stručno predavanje o prevenciji nasilja nad starijim osobama  održala je stručna djelatnica PU Koprivničko-križevačke Ivana Šeničnjak, na kojem je kroz primjere prisutnima pojasnila kako prepoznati razne oblike nasilja nad starijim osobama te načine kako reagirati i kome se obratiti za pomoć.

S ciljem informiranja što većeg broja osoba o ovoj temi, u sklopu predavanja predstavljena je informativna brošura koja će biti distribuirana na području općine Đelekovec i okolnih općina te će biti dostupna na web stranici Kluba i partnera.

„Ovaj program financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike“

 

„Sadržaj ove publikacije u isključivoj je odgovornosti Kluba i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike“

Comments are disabled.